Reisverslag 5 - 7 januari (deel 2)

Begin januari, vlak na de feesten, gaan Dirk Depoorter en Dirk Fannes op missie naar Gambia. Ze willen samen met het Gammol team de werking in Gambia evalueren, projecten van het afgelopen jaar bezoeken, nieuwe projecten voorbereiden, afspraken maken met lokale overheden en met lokale leveranciers.  Dirk Depoorter maakte een reisverslag. Dit is het tweede deel, deel 1 vind je lager...

5 januari 2020

Nieuwe nursery school in Kartong

Zondag, maar geen rustdag…

We starten onze dag met een bezoek aan de nieuwe school die we In Kartong voor de VZW Halaai Xale van Astrid hebben laten bouwen. Onze medewerkers Omar en Lamin hebben de school mee gebouwd, onder supervisie van een aannemer Momodou Faye. Duidelijk dat ze een hoop geleerd hebben bij het mee bouwen van de school. De afwerking moet nog gebeuren, maar het is nu al zichtbaar met hoeveel zorg en oog voor detail de school is rechtgezet, zeer kwaliteitsvol. Dit is de kwaliteit die we moeten nastreven: betegelde vloeren, afgewerkte en afgesloten daken (zodat ongedierte buiten blijft), afgewerkte plafonds (waardoor betere isolatie tegen de warmte). Mooi werk!

202001 Kartong01

Lamin, Dirk F, Omar en Dirk D voor de nieuwe school in Kartong

 

We springen nog even binnen in het huis van Astrid, waar we Batou terugzien. Doel van dit bezoek is om zicht te krijgen op de grootte van het huis, welke installaties hierin voorzien zijn. Ter inspiratie voor onze plannen.

 

Bamindorr

In Bamindorr hebben Omar en Lamin, samen met het dorp, extensies geplaatst. We doen een ronde in het dorp, waarbij we de verschillende extensies bezoeken. Er zijn 7 extensies in Bamindorr en het doet plezier te merken dat ze allemaal werken en gebruikt worden! Als we bij de pompinstallatie zelf toekomen, worden we hartelijk ontvangen door de dorpsraad. Omar spreekt hen onmiddellijk toe, en we merken dat hij onze eerdere boodschappen oppikt, en zelf mee aan de slag gaat: onderhoud van de pompen, kuisen van de zonnepanelen, herstelling van afgebroken kranen, aanleggen van een spaarpotje voor herstellingen, enz… goed zo, dat is wat we willen zien van Omar.

202001 Bamindorr01

Groentetuintjes in Bamindorr, die gebruik maken van het water uit onze pomp. Top!

 

Falaa

Daarna bezoeken we onze pomp in Falaa, en ook daar zijn de extensies geplaatst door Omar en Lamin, samen met de dorpelingen. De installatie is wat ouder, en er is een constructie geplaatst boven de kranen, zodat deze niet ontvreemd kunnen worden. Een van de kranen wordt afgetapt voor een privétuin. En als we de extensies gaan bekijken merken we dat er 1 van de extensies ook afgetapt wordt voor een privéwoning. Dat is natuurlijk niet wat we willen bereiken met onze pompen. Van de 6 extensies die geplaatst zijn, is er dus 1 in handen van een privépersoon. Het is onduidelijk of hierrond afspraken zijn gemaakt of niet?

Falaa

Dankzij dit water zal ook hier weldra een groententuin komen

 

Eigen grond

Tijdens ons onderhoud met de VDC van Sanyang hadden we aangegeven dat we interesse hadden in een goed gelegen bouwgrond. Idee hierachter is iets te kunnen bouwen, waar we onze sponsors zouden kunnen uitnodigen, waar trainingen kunnen gegeven worden, of gewoon op vakantie kan gegaan worden. Waarbij we de opbrengst voor 100% zouden investeren in onze projecten in Gambia. Onze volgende halte is dan ook het bezoeken van een grond in Sanyang, maar dat beantwoordt helemaal niet aan wat we zoeken…


Sanyang Beach

Volgende korte stop, op weg naar de fish market op het strand van Sanyang, is een oude waterpomp, aangedreven door een windmolen. Waarschijnlijk een van de eerste pompen geïnstalleerd door Gammol. De pomp functioneert niet meer…

We rijden door naar het strand, waar we de pomp gaan bekijken die water geeft aan de vismarkt, een gebouw dat ook rechtgezet werd door Gammol en waarvan we het dak recent herstelde. De waterpomp en het gebouw waar de pomp in staat zijn in slechte staat maar werken. Lekkende leiding, beschimmelde muren. We stappen naar de vismark, een paar honderd meter verder. Eén van de kranen lekt. Omar wordt aangesproken door een van de verantwoordelijken van de markt, die ons vraagt om alles te herstellen. Blijkbaar betaalt de fish market een bedrag aan Sanyang voor het gebruik van het water. Omar spreekt er ons op aan en we maken de verantwoordelijke van de markt duidelijk dat we enkel nog herstellingen zullen doen als er voor betaald wordt. Gedaan met gratis. Zo hopen we dat ze zelf verantwoordelijk worden en de zorg voor hun installatie in acht nemen. Elke dalasi die we moeten steken in herstellingen, kunnen we niet investeren in projecten. Tenzij het defecten zijn die niet te wijten zijn aan onverantwoord gebruik, beslissen we om onze herstellingen betalend te maken.

 

Bunkele Nema

Laatste bron die we vandaag bezoeken is deze van Bunkele Nema. De pomp die op de grond van de oude Lamin, een gepensioneerde Gammol medewerker, staat, maar die blijkbaar ook gebruikt wordt door de tuinen van de compounds in de omgeving. Pomp werkt op elektriciteit, daar wel aanwezig.

 

Voorbereiden MoU

De rest van de dag besteden we aan het opstellen van de nieuwe MoU (memorandum of understanding) voor het verdere gebruik van ons Gammol huis in Sanyang, afspraken die we moeten maken met Omar en Lamin, en bespreken van alternatieven, naar aanleiding van het niet antwoorden door de VDC op eerdere mails met betrekking tot het gebruik van ons Gammol huis.

We hebben ook een afspraak met de eigenares van het hotelletje waar we verblijven, om onze plannen te bespreken om ter plaatse een grond te kopen waar we iets kunnen op bouwen. Zij heeft grond naast het hotel, en ze is bereid om dit te verkopen. Heel mooi zicht op de oceaan, vanop een heuvel, 500m van de zee… wordt vervolgd.

 

6 januari 2020

Gammol huis

Maandagmorgen hebben we in ons Gammol huis afgesproken met Omar en Lamin om na te gaan wat er nodig is om het Gammol huis zonder overdreven kosten op te waarderen. Zodat we de studenten en verpleegsters die hier stage komen doen of werken , een meer dan deftig onderkomen kunnen bezorgen. En zodat ook de andere lokalen bruikbaar zijn als bureel en ontvangstruimte. Daarnaast moet de garage een andere bestemming krijgen, als vergaderlokaal voor de VDC. Het zijn een aantal broodnodige herstellingen en verbouwingen, maar zonder al te grote investeringen.

 

Bezoek Gunjur

202001 Gunjur01We bezoeken één van onze grotere installaties in Gunjur: hogere toren, 3 zonnepanelen, gebouwd in 2011. Ook hier moeten we uitleg geven over het onderhoud en proper houden van de panelen. Een beetje verder in het dorp zien we een tweede installatie, geplaatst door de Lions, dubbel watervat, 8 panelen (eveneens vuil). In het dorp 11 kranen en ze hebben de 2 installaties met elkaar verbonden.  Mooi!

Goed gesprek met de dorpsverantwoordelijken, die ons heel dankbaar zijn. We merken dat er zorgzaam wordt omgegaan met de installaties. Zo zijn alle kranen in een betonnen sokkel geplaatst om ze te beschermen tegen beschadiging?

Voor we terug naar ons Gammol huis keren, gaan we langs bij de man die de opleiding wondverzorging heeft gekregen van Mien en Marijke. Hij toont ons zijn materiaal en logboek. Knap om zien hoe er met weinig middelen zo’n mooi resultaat bekomen kan worden.

 

 

 

Ondertekenen MoU

Terug naar het Gammol huis, afspraak met de VDC voor het tekenen van de nieuwe MoU. Akkoord voor de volgende 10 jaar. De MoU zoals door ons opgesteld wordt aanvaard en getekend door de VDC en onszelf. Enkel de Alkalo (dorpsoudste) moet nog tekenen, maar dat is een formaliteit.

202001 Mou01We spreken af dat we hen een lokaal ter beschikking geven dat het VDC kan gebruiken voor de verdere ontwikkeling van het dorp, en we zullen het nodige doen om het Gammol huis te verbeteren. In ruil betalen we geen huur. Daarnaast spreken we af dat we zullen blijven investeren in projecten in Sanyang, wat gezien de noden een logische overeenkomst is.

 

 

 

Eigen grond?

Daarnaast bespreken we met hen ons plan om toch een grond te kopen, en wat onze bedoeling hiermee is… waarop Lamin Bojang, de voorzitter van het VDC, ons voorstelt om naar een ander stuk grond te gaan kijken dat misschien beter voldoet aan onze verwachtingen. Daarnaast bespreken we wat er nodig is om onze plannen te kunnen uitvoeren. Essentieel is dat we van zowel de VDC van Sanyang als de GTB (Gambia Tourism Board) toelating krijgen. VDC staat in elk geval al achter ons project.

Samen met Lamin Bojang gaan we het stuk grond bekijken. Prachtig gelegen, op het strand van Sanyang. Links een villa van een Libanees, rechts een andere Spaanse NGO, Amigos de Gambia, die ook aan het bouwen zijn. Voor de rest niets, een grond van +-28 m op +-60 m. Lamin zorgt onmiddellijk voor een afspraak met de verantwoordelijke ambtenaar van de GTB in Serekunda.
202001 hos01

Serekunda

In de namiddag op naar Serekunda voor een aantal afspraken:

  • GTB: de ambtenaar geeft ons uitvoerig uitleg over wat er nodig is om een aanvraag in te dienen voor ons project op het strand van Sanyang. Vereenvoudigd businessplan. Werk voor als we terug in België zijn.
  • SWE GAM: afspraak met de eigenaar, Ibrahim Cole. De pompen zullen vanaf nu met zijn hulp en installaties geplaatst worden. In samenwerking met Omar en Lamin. Daarnaast vragen we zijn advies met betrekking tot de pomp in Dimbaya Village, en polsen we naar mogelijke andere locaties waar er nood zou zijn aan zuiver water. De gemeenschap uit Sinchuwuri (+-500 mensen) zou niet beschikken over water, enkel tijdens het regenseizoen. Situatie zou daar heel ernstig zijn. Iets wat Omar zal moeten controleren.
  • Wij blijven met het idee zitten dat de nood aan zuiver water weleens veel groter zou kunnen zijn in het binnenland van Gambia. Hoe we aan de nodige informatie moeten komen is ons nog niet duidelijk.
  • Prime Stionary LTD: winkel waar ze kopieertoestellen en scanners verkopen. We zouden in ons Gammol huis een soort copycenter willen installeren, waar de scholen de nodige copies kunnen nemen in kader van hun lessen. Besluit van bezoek: nagaan wat er mogelijk is in België, en laten overkomen met de volgende container

Het is al avond als we toekomen in ons hotel. We hebben nog een afspraak om de grond naast het hotel te gaan bekijken. Mooi stuk grond, mooi zicht op de oceaan, maar niet te vergelijken met het stuk grond op het strand van Sanyang. 2e keuze, als we onze 1e keuze niet kunnen waarmaken.

 

7 januari 2020

Laatste dag

Fulakunku

Bezoek aan onze pomp in Fulakunku. Pompinstallatie in perfecte staat. We krijgen de vraag voor een zwaardere pomp of meer zonnepanelen, maar ook hier moet er in eerste instantie gewerkt worden aan het reinigen van de panelen. Maar voor de rest wordt er heel veel zorg gedragen. We worden heel hartelijk ontvangen door de VDC en de dorpsoudsten om ons te bedanken. Daarnaast een 20-tal vrouwen die ons ook staan op te wachten en voor ons beginnen zingen en dansen. Zoveel enthousiasme, we kunnen niet anders dan samen mee te dansen.

 

Yundum Hospital Center

Yundum Hospital Center: dit is de locatie waar we vroeger een installatie geplaatst hebben en extensies wilden trekken naar een plaatselijk schooltje, wat werd geweigerd. In eerste instantie waren we dan ook niet bereid om hier verder in te investeren. We kregen immers de vraag naar extensies naar de kliniek en de materniteit die nu gebouwd wordt. Wat we zien in het Hospital Center is wel mooi: ze hebben een tuin aangelegd om groenten te verbouwen, en zijn volop bezig een nieuwe materniteit aan het bouwen. We spreken het hoofd van het centrum aan, Senior Nurse Adama Jobarteh, een super gemotiveerde dame, die ons uitlegt welke de noden zijn, en waarom een extensie naar het schooltje niet mogelijk is: de kliniek heeft op elk moment nood aan zuiver water, en ze kunnen niet rekenen op de plaatselijke water en elektriciteitsmaatschappij NAWEC (National Water & Electricity Company). Soms komt er gewoon geen water uit de kranen van Nawec. De kliniek kan het risico niet lopen om zonder water te moeten werken, vandaar dat ze de waterpomp maximaal wensen in te blijven zetten voor het centrum. Amada dringt erg aan, vanuit een overtuiging en motivatie. We beloven niets, maar het lijkt ons de moeite waard om ook hier extensies te voorzien. Tegen de muur zien we een kader ophangen van vzw De Gambiavrienden Belgium…

202001 yundum01

Een prachtige groententuin, dankzij het water

 

Abuko

We bezoeken onze Gammol school in Abuko. Enthousiaste kinderen, zoals steeds. We bespreken de verschillende noden van de school:
- Stoeltjes voor de leerlingen;
- De buitenmuur moet beplaasterd worden, tegen de regen;
- Betegeling van de klassen;
- Bijkomende klas metsen;
- Betonneren pas achter de klassen;
- Betegelen eetruimte;
- Herstellen en betegelen toiletten;
- Installeren kraantje aan de toiletten;
- Deur herstellen van het toilet van de leerkrachten;
- Installeren waterreservoir bovenop pomphuis;
- Installeren vensters…

Na het tekenen van het gastboek, vertrekken we. Ook hier gaan we moeten zien wat we kunnen doen. Om op het niveau van de nieuwe school in Kartong te komen, moet hier nog veel gebeuren.

We rijden langs de 2e pomp geïnstalleerd in Abuko. De verschillende kranen worden druk gebruikt. We merken echter dat 1 van de waterreservoirs niet meer aangesloten is, waardoor de watervoorraad beperkter is, wat in deze grote gemeenschap wel tot problemen kan leiden. Herstelling lijkt hier aangewezen.

 

Brufut

Volgende stop is Brufut, waar we een aanvraag hebben gekregen om een installatie te plaatsen. We lopen rond de gemeenschap, waar verschillende grote villa’s staan, elk met hun eigen installatie. Daarnaast een heel grote school, alle leerlingen in uniform. Een ander schooltje dat we bezoeken perfect in orde. Als we vertrekken zien we een kraan met een bakje op met slot, zodat niemand er water kan nemen. Reden: staat op privègrond. De man die ons rondleidt kan ons niet overtuigen van de noodzaak naar een pompinstallatie in Brufut.

 

Afspraken met het lokale team

We sluiten onze dag af met een vergadering met Omar en Lamin in ons Gammol huis. Ook Lamin krijgt vanaf nu een vast loon. En wonder boven wonder, Lamin verrast ons met zijn Engels. Blijkbaar spreekt hij vrij goed Engels, maar houdt zijn verlegenheid hem tegen om het te spreken. We ronden ons bezoek af met het maken van duidelijke afspraken met Omar & Lamin.

We vertrekken dinsdagavond, na een lang rit met de taxi. Superdruk op de baan. We doen er 2 x zolang over als in het komen… om 22.45 u vertrekken we terug naar België, om toe te komen tegen 5 u ’s morgens.