Dirk Depoorter

Vrijdag 6 mei 2022. Hedwig, Dirk en ikzelf gaan na meer dan twee jaar eindelijk terug naar Gambia! Covid-19 heeft ook voor onze reizen naar Gambia roet in het eten gestrooid. Onze laatste reis was in januari 2020 en nu gaan we terug om onze projecten op te volgen.

De voorbije twee jaar hebben we ons moeten beperken tot het coördineren van onze projecten vanuit ons hoofdkwartier in Kessel-Lo. Gelukkig hebben we ter plaatste, met Omar Saidy en Lamin Darbou, twee gemotiveerde collega's die onze nieuwe projecten gedurende die jaren verder hebben gerealiseerd.

Doelstelling van onze reis

 • Samen met Omar en Lamin de werking in Gambia evalueren en optimaliseren waar mogelijk;
 • De projecten bezoeken die we de voorbije 2 jaar gerealiseerd hebben, dankzij onze talloze sponsors;
 • Locaties voor mogelijke nieuwe projecten bezoeken;
 • We hebben afspraken met de lokale en regionale overheid, om na te gaan welke de mogelijkheden zijn tot het bouwen van een kleine lodge, die moet toestaan lokale werkgelegenheid te verschaffen en inkomsten te genereren voor onze toekomstige projecten.

En dit alles op 4 dagen. We komen toe op 6 mei (18:25 u) en vertrekken terug op 10 mei (21:30 u).

Vrijdag 6 mei

Vlucht om 12u15, met tussenstop van 50 min in Dakar. Hedwig, Dirk en ikzelf komen rond 18u20 toe in Banjul, de hoofdstad van Gambia. We worden heel enthousiast onthaald door Omar en Lamin. Blije gezichten bij ons alle 5. Onmiddellijk terug die klik, de vreugde om elkaar terug te zien.

20220506 reis01Eerste vaststelling: de tweedehands Mitsubishi Pajero die we twee jaar geleden kochten is perfect onderhouden. Omar behandelt en rijdt er super voorzichtig mee alsof hij volgeladen is met breekbare goederen... Het strekt hem tot eer, wetende dat dit een oerdegelijke wagen is (wat ik later zelf heb uitgetest). In de komende dagen wordt nogmaals duidelijk waarom we die wagen echt wel nodig hebben. De wagen heeft nummerplaat A115 NGO 1: A115 is het officieel nummer van onze NGO in Gambia, NGO1 is de eerste wagen van de NGO. Nummerplaten voorbehouden voor NGO's dus, wat een vlottere doorstroming bij politiecontroles garandeert.

Wat opvalt, in vergelijking met onze laatste reis in 2020, is hoeveel drukker het verkeer is geworden. Files op onverharde wegen, volop werken van en naar de luchthaven. Onze logeerplek de komende vier nachten: Evergreen Eco Retrait in Tujereng, zo'n 30 km van de luchthaven. Ritje van 1:20 u. Tegen 20 u in de lodge.

Dit kun je echt wel een ecolodge kan noemen: mooie hutjes, beperkt internet, geurloos composttoilet ;-), ... en heel sympathieke Engels/Jamaïcaanse rasta-eigenaar Greg met Griekse vrouw Maria. We krijgen nog iets te eten en te drinken. Maria kookt bijzonder goed. We eten samen met Omar en Lamin, net zoals we dat de volgende dagen zullen doen.

We bespreken het programma van de volgende dagen en passen het aan. Er is weinig tijd voor wat we allemaal willen doen. Op de agenda: "verplichte" bezoeken aan de dorpen waar we de voorbije twee jaar een project gerealiseerd hebben. Dit is een uitdrukkelijke vraag van de verschillende VDC's (village development committees, de dorpsbesturen), die ons en onze sponsors hiervoor wensen te bedanken. Daarnaast willen we kandidaatprojecten bezoeken en evalueren.

Het bezoek aan een gerealiseerde project heeft steeds hetzelfde officieel programma:

 • Ontvangst door de Master of Ceromony;
 • Introductie van het Gammol bestuur (wij dus) door Omar;
 • Welkomstwoord door een lid van het VDC;
 • Uitgebreide dank vanwege de Alkalo, de dorpsoudste;
 • Uitleg over wat een waterinstallatie voor hen betekent, door een ander VDC lid, of één van de ouderen van het dorp.
 • Dankwoord van de vrouwen. Meestal een oudere moeder, die uitlegt wat dit betekent voor de vrouwen in het dorp. Want zij zijn het die de last dragen, indien er geen waterpomp is.
 • Een kort feestmoment, met muziek en dans.
 • De officiële inauguratie.
 • Een slotwoord van een van ons driën, waarbij we de nadruk leggen op het werk van Omar en Lamin, en benadrukken hoe belangrijk het is om de installaties te onderhouden als we willen kunnen blijven genieten van de steun van onze sponsors.

Dit programma hebben we zo'n 10-tal keer meegemaakt. Op het einde kwam het slotwoord er vlotjes uit 😉.

Zaterdag 7 mei 2022

Onze eerste dag blijven we in Sanyang en omstreken.

Sanchaba School

20220506 reis02Onze eerste stop is de Abubacarr Siqik Arabis Sanchaba School. Dit is de derde school die we gebouwd hebben. Een beslissing die we namen na ons bezoek in 2020. De school toen was onleefbaar: barakken in golfplaten, heel beperkt aantal tafels of stoelen, niet overal borden, bij regen zo goed als onbruikbaar omwille van niet waterdicht ... Naar onze normen zou hier in geen eeuwen les mogen gegeven worden. Vandaag zijn de nieuwe klassen gewoonweg schitterend. Mooie lokalen met de goede materialen. De foto's spreken voor zich. Het leerlingenaantal is sindsdien verdubbeld. 

We worden hier prachtig ontvangen, door uitbundige leerlingen, speciaal voor ons gekomen op zaterdag, met zang en dans. We krijgen een traditioneel kostuum om aan te trekken en elk een sjaal gemaakt van de Gambiaanse en Belgische vlag, die Dirk met heel veel plezier rond zijn nek krijgt 😂😂. De dankbaarheid is groot. We worden rondgeleid door het fiere schoolhoofd. En we stellen vast dat er hier nog een en ander te doen valt: deftige toiletten om mee te beginnen - dit is nu een niet overdekte put in de grond -, een verharde speelplaats - nu een plek vol (scherpe) stenen waar je je lelijk kunt aan kwetsen -, en nood aan een bijkomend klaslokaal - gezien de groeiende belangstelling. Staat op de lijst om verder in te investeren.

Om af te sluiten krijgen we nog een heel mooie blijk van appreciatie onder de vorm van een Certificate of Commendation, "In recognition and appreciation of your support to the community, as proprietors of GAMMOL BELGIUM NGO, your personnel commitment and dedication to the empowerment and development of our community. We are most grateful."

20220506 reis03

Na alle plichtplegingen, toespraken, dankbetuigingen, dans en zang, op naar de volgende locatie.

Nimisack waterput

20220506 reis05We bezoeken een van de eerste waterprojecten die Omar en Lamin alleen onder hun goede namen: Nimisack Community Water Project. Ik ga niet telkens weer uit de doeken doen hoe we ontvangen worden, en de dank naar Gammol en zijn sponsors toe die blijkt uit heel de ceremonie. Opvallend hier was wel hoe ze verantwoordelijkheid nemen over onze investering: iedereen in de community betaalt een kleine bijdrage, die bijgehouden wordt door de vrouwelijke oudste, en die moet dienen voor het onderhoud van de installatie. Een heel goed initiatief, dat we meenemen naar onze volgende bezoeken, en dat we ter sprake brengen tijdens onze andere bezoeken. Omar heeft de boodschap ook begrepen, en voegt dit toe aan de criteria om te beslissen welke projecten we waar kunnen realiseren.

Fula Kunku waterput

Volgende stop is Fula Kunku Community Water Project, een van onze oudere installaties, deels nog opgetrokken in betonblokken. Klassiek programma. Met de vraag vanwege de Alkalo voor een bijkomende pomp. Een vraag die we de komende dagen nog dikwijls gaan krijgen. Het probleem is dat de watercontainers van de oude installaties, gezet werden door onze voorganger, slechts op een hoogte van 3 meter staan. Dat beperkt het debiet. De installaties die we nu plaatsen staan op een hoogte van 6 meter, waardoor we extra leidingen kunnen leggen die veel verder reiken. En zo kunnen we natuurlijk veel meer families bereiken met zuiver water. Maar zelfs dan wordt er nog beroep gedaan op ons om bijkomende installaties te zetten. Zelfs op plaatsen waar de nationale watermaatschappij NAWEC aanwezig is omdat zij geen constante watertoevoer garanderen. We worden geconfronteerd met de moeilijke beslissing die we soms moeten nemen door “neen” te zeggen, omdat er andere prioriteiten zijn.

Sanyang nursery school

Op naar Sanyang Day Care Nursery School. Een school die Dirk en ikzelf bij onze vorige reis bezochten, en waar we een aantal opmerkingen hadden die ons ook belet hebben hierin te investeren. We hebben intussen wel geïnvesteerd in een nieuw dak voor een deel van de klaslokalen met dank aan de laatste studenten stagairs. Het dak was er vanaf gewaaid, omdat de wind er vrij spel onder had. In de school zelf waren op dat ogenblik geen leerlingen aanwezig. Wat stellen we vast: langs de buitenkant mooie gebouwen, de klaslokalen binnen heel wat minder: gebrek aan materiaal, vloeren vol putten, een dode kat, …  en nog steeds weinig verzorgd. Ze hebben een mooie waterinstallatie, maar 1 van de zonnepanelen is defect (en was dat al toen wij 2 jaar geleden waren gekomen). Moeilijk… Intussen hebben ze wel een volledige WC-blok (9 Toiletten) gekregen van een andere NGO. Mooie constructie. In ons gesprek met de overste maken we hem duidelijk dat er andere prioriteiten zijn.

Sanyang Garden

Volgende halte is de Sanyang Women Garden – Salaba. Prachtige realisatie van een gemeenschapstuin voor een volledig dorp, waar de vrouwen (ja, niet de mannen) het harde werk doen. Grote waterinstallaties, die grote waterbekkens vult, waar de vrouwen dan water kunnen halen met hun emmer om hun tuintje water te geven. Het domein is verdeeld in tuintjes van ongeveer 10m x 10m, die dagelijks besproeid moeten worden door de betrokken vrouwen. Een honderd-tal emmers van 10kg, dagelijks, per tuin, per vrouw die ervoor instaat!

Gammol onderhoudt de installatie. Dit jaar dichtten we de waterbekkens met bitumen en herstelden leidingen en kranen. 

20220506 reis04

Darboe Kunda school

Voorlaatste stop voor vandaag is een aanvraag voor een nieuwe school in Darboe-Kunda. Een school waar reeds een van onze oudere waterinstallaties staat, en die goed onderhouden wordt. Er is hier dan ook een verantwoordelijke voor aangesteld, een minimumvereiste. De zonnepanelen zouden wel gekuist mogen worden, wat het rendement ten goede zou komen. De vraag naar nieuwe klaslokalen is begrijpelijk. De bestaande zijn door en door versleten: gaten in de muren, primitieve klaslokalen, een van de klaslokalen is zelfs niet meer bruikbaar wegens geen dak. Wat ontbreekt is een deftig leerplan, eigenlijk een plan tout court: waar willen ze met de school naartoe? We missen duidelijkheid, iets wat niet abnormaal is in Gambia, maar wel belangrijk is voor ons om maximaal kans op succes te hebben als we een belangrijke investering willen doen, zoals een nieuwe school bouwen.   

Gammol huis

Laatste stop is ons hoofdkwartier, Headquarters Gammol NGO Sanyang, in het centrum. Een blij weerzien met onze 2 verpleegsters, Marijke en Mien, die hier een paar weken zijn voor hun project – wondverzorging.

’s Avonds zijn we uitgenodigd door de gastheer van onze lodge om een paar kilometer verder te gaan eten, bij een Duitse dame die een restaurantje heeft, met livemuziek en dans. We nodigen natuurlijk Omar en Lamin uit om met ons mee te komen! Iedereen zet zijn beste beentje voor, de ene al wat beter dan de andere… 😊

Dirk Depoorter

Zondag 8 mei

Zondag staat helemaal in het teken van de waterprojecten gerealiseerd de voorbije 2 jaar.

Gidda Sukuta

20220508 reis02Eerste halte is ons nieuw waterproject in Giboro Gidda Sukuta.

Kuloro Ba Duma

Het tweede project is in Kuloro Village, Kuloro Ba Duma, waar we ook een rondleiding krijgen in het dorp, en zien we de verschillende extensies die aangelegd zijn, om het water zo ver mogelijk in het uitgestrekte dorp te krijgen. En toch komen we nog de klassieke waterputten (ondiep, met onzuiver water, met een katrol en emmers) tegen. Wat we horen is dat de klassieke (oude) putten nog gebruikt worden om de tuinen water te geven, en dat onze installaties gebruikt worden voor alles waar hygiëne vereist is, zoals om eten klaar te maken. Al krijgt hygiëne in Gambia een andere invulling dan wat wij eraan geven.

Mandinaba Darussalam

Volgende project is in Mandinaba Daru Salam. Hier krijgen we de vraag om een nieuwe school te bouwen, van scratch. Blijkbaar een gebied waar de bevolking sterk aan het groeien is, maar het lijkt ons prematuur om hier te investeren in een school, zonder dat er ook maar iets concreet is: waar halen ze de leerkrachten vandaan, hoeveel leerlingen zouden hier naar school komen, laat staan dat er leerplannen zouden zijn… Qua locatie lijkt ons dit wel geschikt, maar het ontbreekt ons aan te veel informatie.

Gunjur Freetown

Van Mandinaba Village gaan we door naar ons project in Gunjur Freetown, mooie installatie. Opvallend, maar iets wat we al te veel vaststellen: zonnepanelen vol stof. En dit terwijl de panelen op de grond staan (dus gemakkelijk bereikbaar), maar dat er niet of te weinig op gelet wordt, waardoor het rendement van de pomp zakt. En de eerste vraag die we krijgen is voor een bijkomende pomp. We maken duidelijk aan Omar dat hij hier meer moet op toezien. Dit is een essentiële voorwaarde alvorens we er ook maar aan denken om een uitbreiding of bijkomende installatie te plaatsen. Zolang de discipline er niet is om de bestaande installatie optimaal te benutten lijkt het ons niet zinnig die bijkomende investering te doen.

Gunjur Madena Salam

Als we toekomen in Gunjur Village, voor ons Gunjur Madena Salam project, zien we dat het ook anders kan. Naast de vele dankbetuigingen, neemt een stevige – en sterk gemotiveerde - dame het woord om ons duidelijk te maken hoe onze installatie bijdraagt tot de kwaliteit van het leven van de vrouwen in het dorp. Deze getuigenis spreekt echt aan, geeft ons een warm gevoel, dat we zo samen iets realiseren die echt wel een verschil maakt, heel dikwijls voor de vrouwen die in Gambia het zware werk op zich nemen. Chapeau!20220508 reis03

Nursery school Kartong

Normaal zouden we de dag afsluiten in de Astry Nursery School in Kartong, de tweede school die we gebouwd hebben. Een andere Belgische NGO zorgt voor de opvolging en begeleiding van de leerkrachten. We passeren langs de school, die verlaten is op zondag, en stellen vast dat het geheel er nog altijd heel verzorgd uitziet. Wat nogmaals benadrukt hoe belangrijk opvolging is.

Dirk Depoorter

Maandag 9 mei 2022           

Jalambang

20220509 reis01
Onze eerste stop is het Jalambang Central Community Water Project. In, waar kan het anders, Jalambang Village. Een beetje een atypisch project, in de zin dat deze installatie in een heel druk bewoond dorp staat, waar ook nationale watermaatschappij NAWEC aanwezig is. En toch is Omar ingegaan op de vraag van het dorp wegens de complete onzekerheid wanneer er water uit de leidingen van de NAWEC komt. Wat het nog erger maakt, is dat een ander dorp verderop ook aangesloten is op het nationale net. Als zij water nemen blijft er nog weinig over voor Jalambang waardoor de waterbevoorrading nog onzekerder wordt. We krijgen een rondleiding in het dorp, waar we zien hoe creatief sommige families zijn om toch maar geen water verloren te laten gaan: vanuit een van de waterbekkens waar een extensie naartoe is gelegd, wordt het overtollige water afgeleid naar een naburig groentetuintje. Wat telkens opnieuw opvalt, of het nu aan de hoofdkraan of de extensiekranen is, het zijn de vrouwen (dikwijls in mooie klederdracht) die blijven zeulen met emmers water.

Gambia Tourism Board

We vertrekken vanuit Jalambang richting Farato langs een hele drukke baan, vol bedrijvigheid, zo typisch voor Gambia. De rest van de dag is gewijd aan ons lodge project. We willen een kleinschalige lodge bouwen aan de kust waarvan de opbrengsten gebruikt worden voor de Gammol projecten.

Ida Jeng NjieEerste bezoek is met Ida Jeng Njie, Regional Director West Coast Region of the Gambia Tourism Board (GTB) in Farato. De GTB is de overheidsinstantie die zorgt voor de nodige vergunningen om iets te mogen bouwen aan de kust. De eerste 500m vanaf de oceaan wordt namelijk beheerd door de staat. Ida woonde lang in Groot-Brittannië en kreeg daar haar opleiding. Een aangename, verstandige dame, die terug naar Gambia is getrokken met als missie een verschil te maken voor haar landgenoten. Ze is dan ook zeer te spreken over onze plannen en zet ons op weg om een lange administratieve molen door te ploeteren.

Van Ida in Farato vertrekken we richting Senegambia, waar we een afspraak hebben met de Development & Loan Officer (DLO) at the GTB Head Quarter in Senegambia. Totaal andere ontvangst dan bij Ida. De man heeft het blijkbaar heel druk: eerst laat hij ons wachten, en als we dan eindelijk in zijn kantoor “mogen”, is hij constant bezig met van alles en nog wat, zonder al te veel aandacht te besteden aan ons. We krijgen de indruk dat dit verloren tijd is, en we met een kluitje in het riet weggestuurd worden. Of nee, we worden naar een Project Manager gestuurd, Saltech Conglomerate, die projecten ontwikkelt, businessplannen schrijft en de geknipte persoon zou zijn om alle administratieve horden te nemen. Ons gesprek met de persoon in kwestie was niet zo goed, in de zin dat we het gevoel kregen dat hij zijn opdrachten toegestoken kreeg van de DLO. Ontgoochelend, maar we blijven niet bij de pakken zitten.

Smile For Life

20220509 reis03Tijdens een van onze bezoeken aan onze installaties, werden we begeleid door een andere Omar, Omar Sanyang, verantwoordelijk voor de ontwikkeling in de regio van Sanyang (toevallig dezelfde naam). Blijkt dat Omar ook Executive Director is van Smile For Life The Gambia. Dit is een organisatie die instaat voor de “Marine Biodiversity Conservation”. Het ecologische evenwicht aan de kust en in het bijzonder de zeeschildpadden. Omar had ons geholpen aan de afspraken met Ida Jeng en de DLO, en was even ontgoocheld als ons met het bezoek van deze laatste. Blijkt echter dat zijn organisatie Smile For Life een heel groot stuk land bezitten aan de kust van Sanyang. Een natuurdomein, broedplaats voor schildpadden en vogels, hectaren groot. Zelf zou hij daar graag iets ontwikkelen, zodat hij inkomsten heeft om dit prachtig stukje natuur te onderhouden. Hij nodigt ons uit dit te gaan bezichtigen.  

Terug richting Sanyang dus, waar we eerst passeren langs de Sanyang Fish Market op het strand van Sanyang. We hebben hier ook een waterproject en bouwden een vismarkt, en we stellen vast dat het onderhoud ervan te wensen over laat. We spreken met Omar (Saidy) af dat we hier slechts willen investeren in de optimalisatie van het project, enkel als er garanties komen dat de installatie naar behoren zal onderhouden worden. Het vragen van een financiële bijdrage van de gebruikers zou een hefboom kunnen zijn.

Van de vismarkt gaan we naar de Eco Lodge Sanynag Beach, How Ba Road, een lodge gebouwd door een Spaanse NGO, vlak naast het domein waar we onze eerste plannen hadden. Leerrijk om te zien hoe ze het daar aangepakt hebben. Samen met een lokale architect bekijken en bespreken we de mogelijkheden van de locatie, ons aanbevolen door de VDC van Sanyang, bij een goed glas bier. Tenminste bier voor Hedwig, Dirk en mezelf. Onze Gambiaanse vrienden drinken geen alcohol, en houden het bij limonade.

Vandaar vertrekken we richting natuurdomein, een paar kilometers verder op Sanyang Beach. Wat we te zien krijgen is vrij spectaculair. Moeilijk te beschrijven. Vertrekkende van de oceaan, het strand, dichte begroeiing, een mangrove, … prachtig gewoon. We vertrekken hier met een gevoel dat dit veel beter zou beantwoorden aan onze wensen. Maar ook met de gedachte dat er nog veel meer vragen dan antwoorden zijn, om dit project echt te kunnen realiseren. Onze dag zit er op. Na het diner ’s avonds bespreken en dromen we wat verder over de opportuniteiten die de betrokken locatie en dit land wel biedt. Maar ook de hindernissen die je moet overwinnen als je hier wenst te ondernemen.

20220509 reis04 

Dinsdag 10 mei 2022

Onze laatste dag breekt al aan! Terug een dag om onze nieuwe projecten te bezoeken.

Mandinary

We starten met het Mandinary Project. Eigenaardig: naast onze watertoren hebben ze een betonnen staketsel gebouwd om een tweede watervat te installeren. In elk geval ondernemend: in plaats van Gammol te vragen voor extra water, namen ze zelf het initiatief om de capaciteit te vergroten. Al stelden we ons vragen bij de efficiëntie. Wat we opmerkten bij onze installatie, is dat de toren waar het watervat op staat, niet recht staat. Met als gevolg dat de last van het watervat niet evenwichtig verdeeld is over de 4 poten. Hier hebben ze het “opgelost” door het vat niet in het centrum te plaatsen, maar op te schuiven naar een kant. We wijzen Omar erop dat hij hier meer aandacht moet aan besteden, omdat dit op langere termijn het zwakke punt van de installatie zou kunnen zijn.

Makumbaya

20220510 reis01Intussen kennen we de geplogenheden. Na de verschillende plichtplegingen en interventies van de plaatselijke notabelen, het nemen van de foto’s, overhandigen van een certificaat van dank, vertrekken we richting Makumbaya Village, voor ons volgende project. En zoals steeds worden we met de nodige “egards” ontvangen en ervaren we de dankbaarheid van de plaatselijke bevolking. In Makumbaya Village is er een heel gemotiveerde man die het op zich heeft genomen om de installatie zo goed als dagelijks te onderhouden. Het is er dan ook aan te zien! In onze toespraak laten we niet na dit te zeggen en de persoon in kwestie te feliciteren!

Karewan Nursery school

Ons volgende bezoek is de plaatselijke Arabic Nursery School in Karewan, waar we de vraag hebben gekregen om een nieuwe school te bouwen. Als we er toekomen, zien we waarom de vraag er is. Een vervallen schooltje, deels opgetrokken uit afval golfplaten, zonder enig schoolmateriaal. En toch beslissen we om deze vraag negatief te beantwoorden. Het probleem is immers dat alle lessen in het Arabisch worden gegeven, en niet in het Engels. Terwijl een basisvereiste om door te kunnen studeren net de kennis van de Engelse taal is. We maken het heel duidelijk dat het geen kwestie van geloof is, maar dat het er ons om te doen is de kleuters maximaal kansen te geven om later naar het basisonderwijs te gaan. Spijtig, maar als we het maximum willen bereiken met de steun van onze sponsors, dan moeten we een aantal minimum standaards naleven.

Gammol Nursery School Abuko 

20220510 reis03Van daaruit vertrekken we naar onze school in Abuko.  De eerste school ook die Gammol heeft gebouwd en waar we de voorbije jaren nog een aantal extra investeringen hebben gedaan om de school te optimaliseren. Het is een heel blij weerzien met de directeur van de school, die heel fier is over wat Omar en Lamin hebben gerealiseerd. We worden ontvangen door de ouderraad, die speciaal is samengekomen om ons te bedanken. En ook hier, net zoals op bijna elke plek die we de voorbije dagen bezocht hebben, is er de vraag naar bijkomende steun. Maar tonen ze evengoed veel begrip dat ook andere dorpen nood hebben aan een deftige school en zuiver water (In deze school hebben we ook een waterinstallatie geplaatst).

20220510 reis02

Het is intussen al 17 u, onze vlucht is om 21:30 u, en rekening houdend met het verkeer sluiten we onze “werk”dag hier af. Het plan om nog 2 “oudere” projecten te bezoeken laten we varen. Eerst gaan we samen met Omar en Lamin nog iets eten in Lamin Lodge, een aangename lodge midden in een mangrove, waar de apen je bord komen leegeten als je niet oplet (je krijgt een stok om ze weg te jagen, omdat ze vrij agressief kunnen zijn). Ideaal moment om onze voorbije dagen te overlopen met Omar en Lamin en om een aantal afspraken te maken voor het vervolg.

20220510 reis04

We vertrekken naar Banjul International Airport na ons eten, 8 km verder (ongeveer een half uur rijden 😉), en nemen afscheid van onze twee vrienden. Best wel emotioneel. Het zijn intense dagen geweest, waarbij we hebben vastgesteld hoe serieus zowel Omar als de stille Lamin hun verantwoordelijkheid nemen, en hoe ze hierin gegroeid zijn de voorbije jaren: Omar, die vroeger zo verlegen was en nu bij elk bezoek het woord nam, en er geen moeite meer mee had om, indien nodig, duidelijk grenzen af te bakenen naar de vele Alkalo’s die we ontmoet hebben. En Lamin, stille kracht, die het allemaal wel gezien heeft en technisch meer onderlegd is.

Voor ons zeker en vast een geslaagde reis, die bevestiging heeft gegeven dat wat we daar doen, met de giften van onze sponsors, echt wel goed besteed is! En dat we geen twee jaar gaan wachten om terug te keren. Het zou wel fijn zijn om eens samen te kunnen gaan met een paar sponsors, zodat ze met hun eigen ogen kunnen zien wat Gammol realiseert met hun giften.

Wordt ongetwijfeld met veel energie vervolgd!

Vorig jaar startten we in Sanchaba met de bouw van een nursery school. We plaatsten 4 klaslokalen en een lokaal voor leerkrachten en directie. Nu breiden we de school uit. Er komen twee klaslokalen, een keuken met opbergruimte en toiletten bij. 

20220815 sanchabascool01

 

Niet ver van Sohm, in Faraba Sutu, plaatsen we onze zesde waterput van 2022. Meteen de laatste voor het regenseizoen begint.  Deze put voorziet 2800 mensen van zuiver water. 

Door dorpen te kiezen die dicht bij elkaar liggen en de waterputten onmiddellijk achter elkaar te installeren, kunnen we de werken beter coördineren. Daarnaast kan de councillor bevoegd voor de streek, het goed gebruik van de installatie gemakkelijker opvolgen.

20220612 Faraba0120220612 Faraba02

 

Sohm ligt zo'n 30 km landinwaarts in het zuiden van Gambia tegen de Senegalese grens. Toch al snel meer dan een uur rijden vanuit onze kantoren in Sanyang.

Deze put voorziet 3000 mensen van zuiver water. Ook hier voorzien we de standaard 1000 m leiding en 10 kranen. Als het dorp de waterput goed onderhoudt, kan dit uitgebreid worden.

20220526 Sohm0120220526 Sohm02

 

Sanyang Garden is een 10 hectaren groot, omheinde zone, waar inwoners van Sanyang groenten kunnen telen.  Water wordt in grote waterbassins gepompd waarna het gebruikt wordt voor de irrigatie van de percelen. 

Vele waterbassins zijn lek waardoor het opgepompte water verloren gaat, daarnaast zijn er ook kranen en leidingen defect.  We dichten de bassins met bitumen en herstellen de leidingen en kranen.

20220507 sanyanggarden0220220507 sanyanggarden01 20220507 sanyanggarden03